Showing posts with label milobenikattepi. Show all posts
Showing posts with label milobenikattepi. Show all posts

24 March 2017

MEROKOK PUNCA SAKIT JANTUNG.

Assalamualaikum



بسم الله الرحمن الرحيم




PENYAKIT JANTUNG!! | "Penyakit jantung merupakan penyebab ketidakupayaan dan kematian pramatang rakyat Malaysia masa kini."









Jenis-jenis Penyakit Jantung.

1. Penyakit jantung bukan kongenital ( berlaku sejak dalam kandungan ) :
(i) Jantung berlubang.
(ii) Kecacatan injap jantung.

2. Penyakit jantung bukan kongenital ( akibat cara hidup yang tidak sihat atau akibat jangkitan ) :

(i) Penyakit jantung reumatik
(ii) Penyakit jantung infektif
(iii) Penyakit jantung koronari ( paling kerap berlaku )

Ia berlaku akibat daripada penimbunan tisu gentian lemak di dinding arteri. Timbunan ini boleh mengakibatkan arteri koronari menjadi sempit dan separa tersumbat.


Ini mengakibatkan angina pektoris atau sakit dada kerana pengurangan aliran darah ke otot jantung.
Arteri koronari yang tersumbat sepenuhnya boleh menyebabkan serangan jantung.




Tanda-tanda

SERANGAN JANTUNG


( a ) Sesat nafas.
( b ) Sakit dada yang menekan-nekan bermula di bahagian tengah atau kiri dada dan biasanya merebak ke lengan kiri dan leher.
( c ) Sakit mencengkam sehingga boleh menyebabkan pitam / pengsan.
( d ) Berpeluh dingin.
( e ) Berasa sejuk walaupun suhu persekitaran panas.
( f ) Pening kepala dan berasa loya.



Faktor-faktor risiko penyakit
JANTUNG KORONARI

Faktor-faktor TIDAK BOLEH di ubah.

( a ) Risiko meningkat dengan peningkatan umur.
( b ) Jantina kajian menunjukkan kaum lelaki mempunyai risiko lebih tinggi untuk mendapat penyakit jantung.
( c ) Keturunan : Jika terdapat sejarah ahli keluarga yang menghidap penyakit ini, ia akan meningkatkan risiko anda.





Faktor-faktor BOLEH di ubah.

a ) Tabiat merokok
b ) Kolestrol tinggi dalam darah
c ) Tekanan darah tinggi
d ) Pesakit diabetes
e ) Cara hidup sedentari
f ) Berat badan berlebihan
g ) Stres yang tidak ditangani dengan bijak



Langkah pencegahan
PENYAKIT JANTUNG


1. Lakukan pelbagai jenis senaman dan aktiviti fizikal

Anda boleh melakukan pelbagai jenis senaman untuk menguatkan jantung seperti berjalan,berjogging,berenang,berbasikal,melakukan senamrobik dan bersukan.


2. Amalkan pemakanan yang sihat.

* Makan pelbagai jenis makanan berpandukan piramid makanan.

* Imbangkan pengambilan makanan dengan aktiviti fizikal.

* Makan nasi dengan produk bijirin lain secukupnya dengan memberi keutamaan kepada bijirin penuh.

* Makan lebih banyak sayur-sayuran dan buah - buahan.

* Pilih makanan yang rendah lemak dan kolestrol.

* Pilih makanan yang kurang kandungan gula dan garam.







3. Kawal berat badan
[ untuk mencapai indeks
jisim badan yang ideal ( body mask indeks - BMI ) ]

Lakukan perubahan kurangkan berat badan anda secara beransur - ansur.
Penurunan berat badan yang di syorkan adalah lebih kurang 0.5kg seminggu.


4. Kawal stres

• Rancang mada secara bijak
• ketahui kemampuan diri
• Berfikiran secara positif
• Tangani kritikan dengan baik
• Buat keputusan dengan bijak
• Jalin persahabatan
• Rancang perubahan dalam hidup
• Kongsi masalah dengan orang lain


5. Kawal diabetes (jika anda seorang penghidap diabetes)

( a ) kawal paras gula dalam darah
( b ) Kawal berat badan
( c ) Patuhi nasihat doktor dan ambil ubat mengikut jadual.



6. Lakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala.

Pemerikasaan kesihatan secara berkala boleh mengesan awal faktor-faktor risiko penyakit jantung supaya pencegahan dapat di lakukan.

Lakukan pemeriksaan secara berjadual sekiranya anda berumur 35 tahun ke atas.

Bagi anda berumur bawah 35 tahun risiko tinggi, anda di nasihatkan untuk menjalani pemeriksaan saringan kesihatan untuk mengetahui tahap :

• Glukos
• Kolestrol darah
• Tekanan darah
• Komposisi lemak badan


Sentiasa pantau indeks Jisim Badan (BMI) anda.


Sumber :

Terima Kasih Daun Keladi,Sayang Korang{。^◕‿◕^。}

17 March 2017

ERNA EXCLUSIVE

Assalamualaikum


بسم الله الرحمن الرحيم



ERNA EXCLUSIVE | Mesti ramai peminat koleksi NFH kan. Untuk dapatkan koleksi erna ni boleh dapatkan di sini. Siapa pernah cuba dan dah memiliki koleksi NFH,pasti mereka bagi feedback yang ohsem ;)
Koleksi kali ni memberikan kelainan sedikit selepas kurung isandra.

Yang terkini ala-ala kebaya gitu.di hiasi batu-batu di pergelangan tangan.
Sekali pandang memang WOW.
Sangat sesuai kesemua majlis.
Koleksi yang Up to date.









Di hiasi dengan diamond ♥



Peach



Emerald green



Royal blue



Nude



Beige brown



Dark blue, Darkpurple & Beige brown



Ukuran letak (ukuran lebar)



MATERIAL PALOMA CREPE DENGAN HIASAN BATU DIAMOND PADA BAHAGIAN PERGELANGAN TANGAN

CIRI-CIRI PALOMA CREPE
-Lembut dan selesa
-Kain tebal, berat dan jatuh terletak
-Sangat berkualiti tinggi
-Mudah digosok

COLOR: 6 COLORS AVAILABLE

SIZE: S, M L, DAN XL

CIRI-CIRI ISTIMEWA
-Mempunyai zip sorok melintang di hadapan baju
-Dihiasi batu diamond di pergelangan tangan
-Design moden kebarung ala kebaya di bahagian hadapan
-Material fabric baru yang sangat selesa, lembut, berat dan jatuh terletak.
-Fabric baru paloma crepe yang hot dimana mendapat permintaan ramai
-Potongan yang selesa dan sopan tetapi moden dengan design ala kebaya
-Potongan skirt duyung (ada zip dan getah di bahagian pinggang)
-Design TERBARU dan FENOMENA

KEISTIMEWAAN:
-Breatsfeed friendly
-Wudhu friendly
-Mudah disarung
-Elegen dan gaya eksklusif dengan design moden diserikan dengan hiasan batu diamond di bahagian tangan
-Material yang sangat selesa, lembut beralun, berat, dan jatuh terletak
-Tampil bergaya sama ada ke majlis rasmi, pejabat, atau pun pakaian kasual
-Anggun dan pasti sopan dengan design potongan yang menepati ciri2 wanita muslimah
-Membuat pemakai kelihatan 'UP TO DATE' dengan dunia fesyen
-Sesuai digayakan oleh wanita yang ingin tampak sopan dan ala-ala muslimah moden
-Material yang sejuk dan selesa, terus sarung dan siap.

APA YANG LAGI ISTIMEWA
-Boleh dipelbagaikan pemakaian jika anda ingin mengenakan dengan long pants atau pun mengenakan blouse lain dengan skirt paloma.


HARGA : RM109 FREE POSTAGE
HARGA : RM109 FREE POSTAGE


Apa tunggu lagi??

Cara untuk order :

whatsapp je terus.

http://www.wasap.my/60163249132
http://www.wasap.my/60163249132
http://www.wasap.my/60163249132

http://wasap.my/60163249132/Saya%20nak%20tahu%20lebih%20lanjut%20baju%20ni




Terima Kasih Daun Keladi,Sayang Korang{。^◕‿◕^。}

16 March 2017

KURUNG REGINA VI



Assalamualaikum



بسم الله الرحمن الرحيم



KURUNG REGINA VI | KINI KEMBALI LAGI.KEPADA SEMUA PEMINAT KURUNG DARI GLORY BOLEH DAPATKAN DI SINI.
HARGA YANG MAMPU MILIK.
DAPATKAN SEMENTARA STOCK MASIH ADA.JEMPUT CUCI MATA DULU..^_^
BERKENAN ATAU TIDAK LAIN CERITA.



























kod kr103,kr104,kr105,kr106,kr107,kr108


KURUNG REGINA VI



. Material lycra Glory. Selesa dipakai dan berkualiti :)
. Nursing friendly
. Wudhu' friendly
. Tahan lasak dan mudah jaga
. Ironless, itu yang penting =)
. Harga : Rm109 Free postage


Cara untuk tempahan sila :

whatsapp terus.☎


http://www.wasap.my/60163249132
http://www.wasap.my/60163249132
http://www.wasap.my/60163249132

http://wasap.my/60163249132/Saya%20nak%20order%20baju%20kurung





Terima Kasih Daun Keladi,Sayang Korang{。^◕‿◕^。}

3 February 2017

Bestnya Dapat Ang Pow


Assalamualaikum





بسم الله الرحمن الرحيم





Best bila dapat ang pow  | 1st entri tahun 2017 terjoin Giveaway yang di war-warkan oleh blogger cute Lyssasecret.com.Tapi rezeki yang tak di jangkakan.Tuah tahun ayam katakan :)
Rupanya saya pun salah 1 pemenang yang bertuah.
Apa lagi Horreyyy lah..
Seronoknya bila dapat ang pow dari www.nile.com.my.

Rezeki bulan Febuary..

Syukur Alhamdulillah..
Terima kasih Nile.com.my






Tahniah pada yang menang.
Lepas ni boleh lah shopping di nile.com.my.



Terima kasih nile.com.my
Gong xi fa cai




Terima Kasih Daun Keladi,Sayang Korang{。^◕‿◕^。}

25 January 2017

ZUHAIRA KURUNG TUNIC

Assalamualaikum




بسم الله الرحمن الرحيم




ZUHAIRA KURUNG TUNIC | NAK PROMOT JUALAN PULAK MALAM NI.OPSSS JANGAN KECAM SAYA :)
ESOK DAH CUTI SEKOLAH.MALAM NI SIAPA YANG BELUM TIDO LAGI SINGGAH SKODENG SINI
SEKEJAP ^_^

MATERIAL MOSS CREPE & THAI SILK MEMANG BEST.
TAK RUGI KALAU GRAB DAN BERBALOI DENGAN HARGANYA.


COLOR: ADA 9 WARNA

SIZE: S, M L, DAN XL

CIRI-CIRI ISTIMEWA
-Mempunyai zip sorok di bahagian hadapan baju
-Design belahan kembang di pergelangan tangan
-Design moden dengan belahan bahagian depan
-Material yang sejuk, lembut dan sangat selesa dipakai
-Fabric thai silk yang hot menambah seri design
-Potongan skirt duyung kembang (ada zip dan getah di bahagian pinggang)
-Design TERBARU dan bakal menjadi FENOMENA

KEISTIMEWAAN:
-Mudah disarung
-Breasfeed friendly
-Wudhu friendly
-Tampil bergaya sama ada ke majlis rasmi, pejabat, atau pun pakaian kasual
-Anggun dan pasti sopan dengan design potongan yang menepati ciri2 wanita muslimah
-Membuat pemakai kelihatan 'UP TO DATE' dengan dunia fesyen
-Sesuai digayakan oleh wanita yang ingin tampak sopan dan ala-ala muslimah moden
-Material yang sejuk dan selesa, terus sarung dan siap.

APA YANG LAGI ISTIMEWA
-Boleh dipelbagaikan pemakaian jika anda ingin mengenakan tunic Zuhaira dengan skirt/pants atau pun mengenakan blouse lain dengan skirt thai silk.


CANTIK TAK..
JEMPUT CUCI MATA SEMUA ^_^































HARGA :

RM109.00 FREE POSTAGE

NAK DAPATKAN HARGA PROMOSI ? 10 YANG TERAWAL DAPATKAN HARGA PROMO :-
SILA WHATSAPP : TAIP "ZUHAIRA KURUNG TUNIC PROMOSI"



SESIAPA YANG NAK ORDER ZUHAIRA KURUNG TUNIC : -

CARA ORDER:

WHATSAPP : 016-3249132
FB PAGE : GALLERY QIELLACOLLECTION
FB : ANA HASSAN


P/S: Postage untuk ZUHAIRA KURUNG TUNIC II akan dipos pada selasa ini.



TERIMA KASIH..



Terima Kasih Daun Keladi,Sayang Korang{。^◕‿◕^。}

13 January 2017

Chinese New Year Megasales @ www.nile.com.my

Assalamualaikum
بسم الله الرحمن الرحيم




Wah lamanya tak update blog.sudah setahun gamaknya.lama gilerrrr tu menyepikan diri.Okey tahun 2017,tahun baru untuk memulakan langkah pertama nak update blog.confiden tu penting walaupun tak yakin pada diri sendiri sebenarnya hehe..
blog ni biasa-biasa je.suam suam kuku jerrrr.kalau nak story memang banyak lah.tapi ada ke yang nak baca blog ni lagi? Okey,nak tak nak kena teruskan jugak..kipidap dungibab..go go caiyokkk.
Langkah pertama join GA dulu.
Tq lysaa,saya dah join :*

Malam ni tak nak story panjang lebar.
Join dulu sebelum terlambat,
mudahan ada rezeki join GA dari Nile
Website Nile.com.my ada pelbagai jenis barang di jual.macam-macam ado.

Kau ghase??

Rugi oooo sapa-sapa tak join.hadiahnya lumayan..saya pun dah join,saja nak cuba nasib jugak.



www.nile.com.my



Klik Sini

Product:  Male/ Female Canvas Shoes
CNY2017 Sales price: RM15.50
Date: 13/01/2017
Time Start: 12.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 300 units only


Klik Sini

Product Storage Box
CNY2017 Sales price: RM19.90
Date: 19/01/2017
Time Start: 12.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 200 units only


Klik Sini

Product: Woan bag
CNY2017 Sales price: RM29.90
Date: 23/01/2017
Time Start: 4.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 450 units only


Klik Sini

Product: HaniyaBlouse
CNY2017 Sales price: RM23.90
Date: 24/01/2017
Time Start: 2.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 169 units only



Nile.com.my

Product: Cardigan
CY2017 Sales price: RM24.90
Date: 24/01/2017
Time Start: 12.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 96 units only





Terima Kasih Daun Keladi,Sayang Korang{。^◕‿◕^。}

26 September 2016

QIELLACOLLECTION : ISSANDRA KURUNG TUNIC

Assalamualaikum



بسم الله الرحمن الرحيم



QIELLACOLLECTION : ISSANDRA KURUNG TUNIC | Koleksi terbaru dari kami team NFH.semua koleksinya tak pernah lagi mengewakan..
kainnya sangat selesa mengikut kesesuaian dengan cuaca di Malaysia ni.Saya menjual dan saya sendiri memakai koleksi darinya.
Memang best dah sangat selesa..ramai yang telah order.Anda tak nak simpan ke 1 koleksi dari kami??cepat grab..koleksi ni masih panas-panas ni.meh intai-intai kat bawah ni.





























Semuanya cantik-cantik kan.. ^_^




ISSANDRA KURUNG TUNIC


MATERIAL PALOMA CREPE DENGAN HIASAN BATU DIAMOND PADA BAHAGIAN PERGELANGAN TANGAN

COLOR: 9 COLORS AVAILABLE

SIZE: S, M L, DAN XL

CIRI-CIRI ISTIMEWA
-Mempunyai butang di bahagian belakang baju untuk memudahkan disarung
-Dihiasi batu diamond di pergelangan tangan
-Design moden dgn pattern kembang beralun
-Material fabric baru yang sangat selesa, lembut, berat dan jatuh terletak.
-Fabric baru paloma crepe yang hot bakal mendapat permintaan ramai
-Potongan kembang beralun yang menarik dan menjadi trend terkini
-Potongan skirt duyung (ada zip dan getah di bahagian pinggang)
-Design TERBARU dan bakal menjadi FENOMENA

KEISTIMEWAAN:
-Mudah disarung
-Elegen dan gaya eksklusif
-Material yang sangat selesa, lembut beralun, berat, dan jatuh terletak
-Tampil bergaya sama ada ke majlis rasmi, pejabat, atau pun pakaian kasual
-Anggun dan pasti sopan dengan design potongan yang menepati ciri2 wanita muslimah
-Membuat pemakai kelihatan 'UP TO DATE' dengan dunia fesyen
-Sesuai digayakan oleh wanita yang ingin tampak sopan dan ala-ala muslimah moden
-Material yang sejuk dan selesa, terus sarung dan siap.

APA YANG LAGI ISTIMEWA
-Boleh dipelbagaikan pemakaian jika anda ingin mengenakan dengan long pants atau pun mengenakan blouse lain dengan skirt paloma.⁠⁠⁠⁠






HARGA : RM109.00 FREE POS SELURUH MALAYSIA TERMASUK SABAH DAN SARAWAK


UNTUK TEMPAHAN SILA HUBUNGI :
WHATSAPP : 016 3249132
FACEBOOK : ANA HASSAN / QIELLACOLLECTION



Terima Kasih Daun Keladi,Sayang Korang{。^◕‿◕^。}